https://unsplash.com/photos/a-video-game-controller-sitting-on-top-of-a-pile-of-money-sR_ObpH55Uw

Ensimmäiset lohkoketjupohjaiset pelit ilmestyivät puolivälin tienoilla viime vuosikymmentä, mutta ei kukaan olisi arvannut, kuinka suuressa roolissa ne pian olisivat koko kryptosektorin kasvussa. 

Jo kauan ennen sitä pelaajat olivat tottuneet keräämään virtuaalisia esineitä, joita ei voinut siirtää pelistä toiseen – tai muuttaa ansioiksi reaalimaailmassa. Lohkoketju mullisti perusidean omistamisesta, ja samalla se avasi oven taloudelle, jossa taito, aika ja luova panos voivat tuottaa mitattavaa arvoa. 

Play-to-Earn-malli eli P2E nousi nopeasti otsikoihin, mutta ilmiö ei jäänyt siihen. Peliala kehittää nyt uusia ansaintamalleja, jotka hakevat tasapainoa viihtyvyyden, talouden ja tekniikan välillä.

Pelaamisen ansaintamallit murroksessa

Perinteinen premium-hinta vaihtui jo vuosia sitten free-to-play-malliin, jossa tuotto syntyy mikromaksuista ja kosmetiikasta. P2E jatkoi kehityskaarta tuomalla peliin tokenisoituja resursseja ja vaihdettavia NFT-esineitä. Käytännössä pelaaja pystyy nyt irrottamaan palkintonsa peliekosysteemistä ja realisoimaan sen kryptopörssissä tai markkinapaikalla. 

Tämä on valtava muutos sekä pelaajan roolille että pelitalojen liiketoimintalogiikalle, sillä se siirtää osan arvonluonnista suoraan yhteisölle. Samalla se asettaa paineita pelisuunnittelulle, koska ekonomia ei saa kaatua inflaatioon tai spekulatiivisiin kupliin.

P2E nousu ja ensimmäinen hypeaalto

Vuoden 2021 Axie-huuma on jo ehtinyt pelihistorian oppikirjoihin. Filippiineillä pelaajat elivät useiden kuukausien ajan Axie Infinityn ansioilla, ja tilastot näyttivät nousukäyrää, jota harva ala on kokenut. Vuonna 2022 lohkoketjupelejä pelasi arviolta 37 miljoonaa ihmistä, mikä oli puolet enemmän kuin edellisvuonna.

Samaan aikaan https://www.ninjacasino.com/fi/kolikkopelit/san-quentin-2-death-row syntyi satoja pelihankkeita, joiden talousmalli perustui pelipalkintojen myyntipaineen kestävyyteen. Kuplan puhkeaminen oli joka tapauksessa väistämätön, ja 2023 nähtiin pelien ja token-hintojen jyrkkä korjausliike. Oppi oli selvä: pelin täytyy olla aidosti viihdyttävä, eikä puhdas tuotto-odotus voi olla ainoa vetovoimatekijä.

Ekosysteemien laajentuminen ja tekniset ratkaisut

Teknologian kehitys ei pysähtynyt, vaikka osa varhaisista P2E-hankkeista kaatui. Ethereum-pohjaiset skaalausverkot ja omistetut peliketjut paransivat kustannustehokkuutta. Immutable-alusta toi zkEVM-ratkaisunsa tuotantoon vuonna 2024, ja vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä verkon päivittäiset transaktiot nousivat lähes puoleen miljoonaan, mikä oli yli viisi prosenttia enemmän kuin edellisessä jaksossa.

Alustan uuden Perpetual Rewards -ohjelman on tarkoitus palkita aktiivisuutta, ei pelkästään sijoituksia, ja näin hillitä puhdasta spekulointia. Mitä paremmaksi käyttökokemus tulee, sitä vähemmän pelaaja edes huomaa käyttävänsä lohkoketjutekniikkaa – ja tämä on kriittinen askel kohti valtavirtaa.

Haasteet ja käyttäjätrendien viileneminen

Trendikäyrä ei kulje aina ylöspäin. Huhtikuussa 2025 lohkoketjupeleissä rekisteröitiin 4,8 miljoonaa uniikkia aktiivista lompakkoa päivittäin, mikä merkitsee noin kymmenen prosentin pudotusta edelliskuusta.

Lukema on yhä moninkertainen verrattuna vuoteen 2021, mutta se kertoo selvästi, että yleisö odottaa enemmän kuin pelkän lupauksen nopeasta voitosta. Useat pelitalot ovatkin siirtyneet malliin, jossa ansainta sidotaan pelaajan saavutuksiin, tarinaan ja yhteisölliseen rakentamiseen. Myös korkeat kaasumaksut, petokset ja epävakaat token-taloudet ovat hidastaneet kasvua, joten innovaation rinnalla tarvitaan vahvaa riskienhallintaa.

Sääntelyn selkiytyminen ja mahdollisuus Euroopalle

Regulaatio vaikuttaa suoraan siihen, uskaltavatko suuret studiot tai maksupalvelut integroitua krypto-pohjaisiin peleihin. Euroopassa MiCA-säädökset tulivat voimaan vuonna 2024 ja loivat kehikon, jossa varojen säilytys, kuluttajansuoja ja stablecoin-liikkeeseenlasku on tarkasti määritelty. 

Yhdysvalloissa hallinnon poliittinen linja on vuoden 2024 vaalien jälkeen kallistunut rohkeasti kohti kryptomyönteisyyttä, mistä kertoo muun muassa hongkongilaisen Animoca Brandsin suunnitelma listautua New Yorkiin. 

Selkeä linja helpottaa myös suomalaisten pelistudioiden asemaa, sillä ne voivat jo suunnitteluvaiheessa varmistaa pelinsä täyttävän vaatimukset useilla markkinoilla. P2E ei ole katoamassa, mutta sen rinnalle nousee malleja kuten Play-and-Own, jossa pelaajan palkinto on pitkäikäinen esine, jota voi hyödyntää useissa eri peleissä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *