Cardanon (ADA) kurssi on heilahdellut vuosien saatossa aina $0,01735 (2017) ja $3,10 (2021) välillä. Cardano on lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä kryptovaluutta, joka tarjoaa alustan älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille. ADA-token saa arvonsa sen asemasta Cardano-lohkoketjun natiivivaluuttana, Cardano-ekosysteemin kehityksestä sekä kryptomarkkinan kehityksestä. ADA-tokenin kurssikehitys näyttää varsin valoisalta, sillä Cardano-ekosysteemi on kasvussa.
Cardanon alkuperäinen kryptovaluutta, ADA, lanseerattiin vuonna 2017 25,9 miljardin ADA-tokenin julkisen myynnin myötä, joka alkoi syyskuussa 2015. Lisäksi liikkeeseen laskettiin 5,2 miljardia tokenia, jotka jaettiin kolmen erillisen tahon kesken, jotka markkinoivat ja kehittävät Cardano-protokollaa. Nämä tahot ovat Input Output Global (IOG), Emurgo ja Cardano Foundation. IOG sai 2,46 miljardia tokenia, Emurgo 2,06 miljardia ja säätiö 648 miljoonaa.
Kun tokenista tuli julkisesti vaihdettavissa, ADA:n hinta oli 0,02 dollaria. 96 päivässä hinnat nousivat huippuunsa, saavuttaen aiemman kaikkien aikojen korkeimman tasonsa 1,31 dollaria samanaikaisesti muun kryptovaluuttamarkkinan kanssa vuoden 2017 kryptojen nousukiidossa.
Kuten useimpien krypto-omaisuuksien hinnat vuonna 2018, myös ADA:n hinta laski voimakkaasti. Marraskuuhun 2018 mennessä se oli palannut takaisin 0,02 dollariin.
Kului yli kaksi vuotta ennen kuin ADA palasi yli 1,31 dollarin. Uuden härkämarkkinasyklin innoittamana alkuvuodesta 2021 ADA jatkoi nousuaan ja saavutti 2,46 dollarin tason toukokuun puolivälissä 2021. Lyhyt korjaus tapahtui toukokuun ja heinäkuun välillä ennen kuin hinnat nousivat entisestään. Tällä kertaa ADA saavutti uuden kaikkien aikojen huipun 3,10 dollarissa syyskuun 2021 alussa.
Kesällä 2020 Cardanon kurssi nousi yli kymmenen dollarisentin tason, kun Shelley-päivitys toi mahdollisuuden stakingiin Cardanon lohkoketjussa. Tämä virstanpylväs herätti sijoittajien kiinnostuksen.
Vuoden 2021 alussa Cardanon kurssi lähti voimakkaaseen nousuun yhdessä muun markkinan kanssa. Kevään aikana hinta ylitti ensin yhden dollarin rajapyykin, ja toukokuun lopussa nähtiin nopea nousu yli kahden dollarin. Mary Hard Forkin lisäksi nousua vauhditti myös tokenien luomisen mahdollistava NFT-markkinan avaaminen Cardanon alustalla.
Cardanon kurssi kohosi huippuunsa 3,10 dollariin syyskuussa 2021 Alonzo Hard Forkin myötä, joka toi älysopimukset Cardanoon. Kuitenkin kurssi laski nopeasti päivityksen jälkeen “buy the rumor, sell the news” -ilmiön vaikutuksesta.
ADA-tokenin arvo laski vuoden 2022 aikana noin 0,248 dollariin, mikä merkitsi 91,5 prosentin laskua kurssin huippulukemista.
Vuonna 2023 Cardanon kurssikehitys on ollut pettymys, ja ADA:n arvo on kesällä 2023 samalla tasolla kuin vuoden alussa. Silti Cardano säilyttää asemansa kryptovaluuttojen top 10 -rankinglistalla.
Cardano on kryptovaluutta, joka perustuu lohkoketjuteknologiaan ja tarjoaa alustan älysopimuksille sekä hajautetuille sovelluksille. Se lukeutuu älysopimusalustojen joukkoon ja kilpailee muiden, kuten Ethereum, BNB Chainin ja Solanan, kanssa.
Cardano erottuu akateemisesta lähestymistavastaan teknologian kehittämiseen, erityisesti lohkoketjujen skaalautuvuuden, turvallisuuden ja kestävyyden parantamisen osalta. Charles Hoskinson on Cardanon perustaja, ja projektin kehityksestä vastaa Hoskinsonin perustama IOHK-yhtiö (Input Output Hong Kong).
Cardanon tavoitteena on luoda älykäs lohkoketju, joka mahdollistaa nopean ja turvallisen arvonsiirron sekä hajautettujen sovellusten kehittämisen. Se hyödyntää Ouroboros-nimistä Proof-of-Stake (PoS) -konsensusalgoritmia, mikä tekee siitä tehokkaamman ja ympäristöystävällisemmän verrattuna Proof-of-Work (PoW) -järjestelmään.
Cardanon natiivivaluutta on ADA, vaikka puhekielessä saatetaan käyttää termiä “Cardano”, kuten esimerkiksi “Ostan Cardanoa” tai “Cardanon kurssi”. Käytännössä tällä viitataan ADA-tokenin ostamiseen tai ADA:n kurssiin.
ADA-tokenia käytetään Cardanon ekosysteemissä transaktiomaksuissa ja stakingissa (PoS). ADA:n hinta määräytyy markkinakysynnän ja tarjonnan perusteella, ja sen vaihteluun vaikuttavat erilaiset tekijät, kuten kryptovaluuttamarkkinoiden yleinen kehitys, Cardanon tekniset päivitykset, uutiset sekä sijoittajien odotukset Cardanon tulevaisuudesta.
Lisätietoa Cardanon historiasta ja teknologiasta löydät cryptofoorumin Cardano-oppaasta.
Cardanon alkuperäinen lohkoketju on jaettu kahteen erilliseen kerrokseen eri tehtävien suorittamiseksi ja kokonaisuuden tehostamiseksi. Nämä ovat: Cardano Settlement Layer (CSL): Käytetään ADA-natiivitokenien vertaiskaupan helpottamiseen. Cardano Computational Layer (CCL): Käytetään älysopimusten suorittamiseen.
Cardano-lohkoketju toimii käyttäen proof-of-stake (PoS) -konsensusmekanismia uusien lohkojen löytämiseen ja transaktiotietojen lisäämiseen lohkoketjuun, jota kutsutaan nimellä “Ouroboros”. Tämä PoS-järjestelmä edellyttää ADA-tokenien omistajia lukitsemaan eli “panostamaan” kolikoitaan allasoperaattoreiden ylläpitämiin tai itse osallistumaan panostusallasoperaattoreiksi.
Uusien lohkojen luomiseksi Ouroboros käyttää aikajaksojärjestelmää, jota kutsutaan “epochiksi”, missä jokainen epoch kestää viisi päivää. Jokaisessa epochissa on 21 600 pienempää aikayksikköä, joita kutsutaan “sloteiksi”, eli yksi slotti joka 20 sekuntia. Panostusaltaat arvotaan satunnaisesti jokaiselle slotille “slottijohtajiksi” ja niiden tehtävänä on luoda uusi lohko kyseiselle slotille.
Vaikka kuka tahansa voi käyttää omaa panostusaltaansa, se vaatii jonkin verran teknistä osaamista menestyksekkääseen suorittamiseen. Palkinnot uusien lohkojen lisäämisestä ketjuun jaetaan panostusaltaan operaattorin ja panostajien kesken jokaisen epochin päätyttyä (viisi päivää). Palkinnot jaetaan suhteessa siihen, kuinka paljon kolikoita kukin henkilö on panostanut altaaseen.
Mitä enemmän kolikoita yhteensä pidetään panostusaltaassa, sitä suurempi on mahdollisuus, että se valitaan satunnaisesti slottijohtajaksi ja lisää seuraavan lohkon ketjuun. Ajattele panostettuja kolikoita kuin arpajaislippuja. Vaikka enemmän lippuja lisää voittomahdollisuuksia, se ei takaa voittoa. Estääkseen suurien altaiden dominoimisen järjestelmää, jokainen panostusallas on hallinnassa “kostumisparametrilla”, joka tarjoaa pienemmille allasoperaattoreille alhaisempia palkkioita saavutettuaan tietyn kapasiteetin. Tämä antaa ADA-panostajille kannustimen siirtää kolikkonsa pienempiin altaisiin.
Tämä Ouroboros-konsensusjärjestelmä eroaa täysin Bitcoinin proof-of-work (PoW) -järjestelmästä, joka vaatii käyttäjiä kilpailemaan erikoislaitteilla seuraavan lohkon löytämiseksi eikä sisällä sisäänrakennettua ominaisuutta, joka estää monopolisoivaa louhintatoimintaa, muuta kuin se seikka, että bitcoinin arvo riippuu sen hallinnasta kenenkään toimesta.
ADA-tokenin arvo perustuu sen asemaan Cardano-lohkoketjun natiivivaluuttana, Cardano-ekosysteemin kehitykseen ja kryptomarkkinoiden yleiseen suuntaan. Seuraavassa käymme läpi näitä tekijöitä tarkemmin.
Cardano erottuu teknisistä ominaisuuksistaan, kuten skaalautuvuudesta, turvallisuudesta ja kestävyydestä. Cardano-kehittäjät ovat panostaneet voimakkaasti teknologiseen tutkimukseen ja innovaatioihin, mikä tekee Cardanon lohkoketjusta houkuttelevan kehittäjille, yrityksille ja muille sidosryhmille. Tämä kiinnostus luo perustan myös ADA-tokenin arvolle.
ADA toimii Cardano-lohkoketjun natiivivaluuttana ja sitä käytetään transaktiomaksuissa ja stakingissa. Cardanon ekosysteemissä on erilaisia sovelluksia ja palveluita, jotka hyödyntävät ADA-tokenia. Kysynnän kasvaessa ADA-tokenin arvo nousee.
ADA-tokenin arvo liittyy myös yleiseen kryptovaluuttamarkkinoiden kehitykseen. Positiivinen suuntaus markkinoilla ja laajempi kryptovaluuttojen hyväksyntä voivat luoda myönteisen ilmapiirin ADA-tokenille ja nostaa sen arvoa. Toisaalta, jos kryptovaluuttasektori kokonaisuudessaan taantuu, Cardanon on vaikeaa kasvattaa markkina-arvoaan. Tämä kävi ilmi erityisesti vuosina 2018 ja 2022.
ADA-tokenin kurssikehitys näyttää valoisalta, sillä Cardano-ekosysteemi on kasvussa. ADA-token on vakiinnuttanut asemansa markkinoiden kymmenen suurimman kryptovaluutan joukossa, ja se on ollut markkinoilla yli viiden vuoden ajan.
Lisäksi viime vuosina Cardano-ekosysteemiin on tehty merkittäviä päivityksiä. Syyskuussa 2022 toteutettu Vasil hard fork korjasi useita Cardanon pullonkauloja, jotka vaikuttivat esimerkiksi DeFi-ekosysteemin kehitykseen.
Mitä enemmän Cardano-ekosysteemissä on sovelluksia, käyttäjiä, sijoittajia, lompakoita ja transaktioita, sitä suurempi on kysyntä ADA-tokenille. Tämä puolestaan nostaa Cardanon kurssia eli ADA-kurssia. Steikkaus, joka lukitsee ADA-tokeneita pois markkinoilta, pienentää tarjontaa ja vaikuttaa kurssiin positiivisesti pitkällä aikavälillä.
Mielestämme Cardano on vihdoin valmis haastamaan Ethereumin, Solanan, BNB Chainin ja muut älysopimusalustat. Se on yksi markkinoiden suurimmista toimijoista, ja Cardano on onnistunut keräämään laajan yhteisön vuosien varrella.
Arviomme mukaan Cardanon ADA-token saavuttaa vuoden 2021 kurssihuippunsa seuraavassa kryptovaluuttojen bull-markkinassa. Jopa viiden dollarin kurssi ei näytä mahdottomalta laajemman kryptobuumin aikana.
Jos harkitset Cardanon ostamista, löydät sivustolta erillisen artikkelin aiheesta: “Cardano ostaminen“. Artikkelissa käydään läpi vaiheet, miten Cardanon ADA-tokenia ostetaan turvallisesti. Cardano on myös saatavilla suomalaisessa Coinmotion-palvelussa.