Jos Bitcoin on sanottu tulevaisuuden rahaa, niin mikä sitten on Ethereum? Jos olet uusi kryptovaluuttojen maailmassa, niin tämä on ihan järkevä kysymys. Ethereum ja sen oma valuutta Ether näkyvät kaikkialla Bitcoinin vieressä pörsseissä ja uutisissa. Mutta oikeastaan ei ole reilua ajatella, että Ethereum olisi suora kilpailija Bitcoinille. Niillä on erilaiset tavoitteet, ominaisuudet ja jopa teknologia.
Ethereum on hajautettu lohkoketjuverkko, jota ohjaa Ether-token, joka mahdollistaa käyttäjille maksutapahtumia, korkoa ansaitsemista sijoituksilleen stakin avulla, ei-vaihdettavien tokenien (NFT) käyttöä ja säilytystä, kryptovaluuttojen kauppaa, pelaamista, sosiaalisen median käyttöä ja paljon muuta.
Monet näkevät Ethereumin internetin seuraavana askeleena. Jos keskitetyt alustat kuten Applen App Store edustavat Web 2.0:aa, hajautettu ja käyttäjien voimalla toimiva verkko kuten Ethereum on Web 3.0. Tämä “seuraavan sukupolven verkko” tukee hajautettuja sovelluksia (DApps), hajautettua rahoitusta (DeFi) ja hajautettuja pörssejä (DEXs) esimerkiksi.
Tämä opas tarjoaa sinulle näkemyksiä Ethereumin historiasta, Ethereumin louhinnasta, miten Ethereum toimii, miten Ethereumia ostetaan, ETH vs. BTC, Ethereumin edut ja vilauksen Ethereum 2.0:sta.
Alta näet mikä on Ethereum kurssi nyt, mutta jos haluat oppia lisää, niin lue ETH kurssi.
Ethereum ei aina ollut maailman toiseksi suurin lohkoketjuprojekti. Itse asiassa Vitalik Buterin loi projektin vastauksena Bitcoinin puutteisiin. Buterin julkaisi Ethereumin valkoisen kirjan vuonna 2013, jossa hän kuvaili älykkäitä sopimuksia – automaattisia muuttumattomia “jos-sitten” lausumia – mahdollistaen hajautettujen sovellusten kehittämisen. Vaikka DApp-kehitys oli jo olemassa lohkoketjutilassa, alustat eivät olleet yhteensopivia. Buterin tarkoitus oli yhdistää ne. Hänelle DAppien suoritus- ja vuorovaikutustavan yhdistäminen oli ainoa tapa säilyttää hyväksyntä.
Näin syntyi Ethereum 1.0. Ajattele sitä kuin Applen App Storea: yksi tila kymmenille tuhansille erilaisille sovelluksille, jotka kaikki noudattavat samaa sääntöjoukkoa. Vain tämä sääntöjoukko on koodattu verkkoon ja sitä valvotaan autonomisesti, kun kehittäjät voivat noudattaa omia sääntöjään DAppseissaan. Ei ole keskitettyä tahoa, kuten Applen, joka muuttaa ja valvoo sääntöjä. Sen sijaan valta on yhteisön käsissä.
Tietenkin tällaisen verkon rakentaminen ei ole halpaa. Joten Buterin ja hänen perustajakumppaninsa – Gavin Wood, Jeffrey Wilcke, Charles Hoskinson, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio ja Amir Chetrit – pitivät tokenin ennakkomyyntiä kerätäkseen 18 439 086 dollaria Etherissä Ethereumin nykyisten ja tulevien kehitysten rahoittamiseksi.
Ryhmä perusti myös Ethereum Foundationin Sveitsiin tehtävänään ylläpitää ja kehittää verkkoa. Pian sen jälkeen Buterin ilmoitti, että säätiö toimisi voittoa tavoittelemattomana, mikä sai osan perustajista jättämään sen.
Ajan myötä kehittäjät toivat Ethereumiin omia hajautettuja ideoitaan. Vuonna 2016 nämä käyttäjät perustivat The DAO:n, demokraattisen ryhmän, joka äänesti verkoston muutoksista ja ehdotuksista. Organisaatiota tuki älykäs sopimus, joka kiersi tarpeen toimitusjohtajalle hallita valtaa Ethereumissa. Sen sijaan enemmistön piti äänestää muutoksista niiden toteuttamiseksi.
Kuitenkin kaikki meni pieleen, kun tuntematon hakkeri varasti 40 miljoonaa dollaria The DAO:n varoista tietoturva-aukon vuoksi. Kääntääkseen varkauden The DAO äänesti “hard forkista” Ethereumissa, poiketen vanhasta verkosta ja päivittäen uuteen protokollaan, käytännössä suorittaen suuren ohjelmistopäivityksen. Tämä uusi haara säilytti nimen Ethereum, kun taas alkuperäinen verkko jatkaa olemassaoloa Ethereum Classicina.
Ethereum-verkosto toimii kuten Bitcoin useiden tuhansien tietokoneiden yhteistyönä ympäri maailmaa. Käyttäjät toimivat “solmuina” eivätkä keskitetyllä palvelimella, mikä tekee verkosta hajautetun ja erittäin suojatun hyökkäyksiä vastaan. Jos yksi tietokone kaatuu, se ei haittaa, koska tuhannet muut pitävät verkkoa yllä.
Ethereum on käytännössä yksi hajautettu järjestelmä, joka pyörittää tietokonetta nimeltä Ethereum Virtual Machine (EVM). Jokainen solmu pitää kopion siitä tietokoneesta, mikä tarkoittaa, että kaikki vuorovaikutukset on varmistettava, jotta kaikki voivat päivittää kopionsa.
Verkon vuorovaikutuksia kutsutaan “transaktioiksi” ja ne tallennetaan Ethereum-lohkoketjuun lohkoihin. Louhijat tarkistavat nämä lohkot ennen niiden liittämistä verkkoon ja toimimista transaktiohistoriana tai digitaalisena pääkirjana. Transaktioiden varmistamiseen käytetty louhintaprosessi tunnetaan proof-of-work (PoW) -konsensusmenetelmänä. Jokaisella lohkolla on oma ainutlaatuinen 64-numeroinen koodi. Louhijat käyttävät tietokonevoimaansa löytääkseen tämän koodin, mikä osoittaa sen olevan ainutlaatuinen. Heidän tietokonevoimansa on “todiste” siitä työstä, ja louhijoille palkitaan ETH heidän ponnisteluistaan.
Myös kuten Bitcoin, kaikki Ethereum-transaktiot ovat täysin julkisia. Louhijat lähettävät valmiit lohkot koko verkolle vahvistamaan muutoksen ja lisäämään lohkot kaikkien pääkirjakopioihin. Vahvistettuihin lohkoihin ei voida puuttua, ja ne toimivat täydellisenä historiankirjana kaikista verkon transaktioista.
Mutta jos louhijoille maksetaan heidän työstään, mistä tulee se ETH? Jokainen transaktio sisältää maksun, jota kutsutaan “kaasuksi”, ja sen maksaa kyseisen transaktion aloittava käyttäjä. Tämä maksu maksetaan louhijalle, joka vahvistaa transaktion, kannustaen siten tulevaa louhintaa ja varmistaen verkon turvallisuuden. Kaasu toimii käytännössä rajana rajoittaen käyttäjän toimien määrää yhdessä transaktiossa. Se on myös paikallaan estämään verkkoroskapostia.
Koska ETH on enemmän hyödyllisyystokeni kuin arvotokeni, sen tarjonta on ääretön. Ether tulee jatkuvasti liikkeeseen louhintapalkkioina, ja se tulee myös siirtymään panostuspalkkioihin, kun verkko siirtyy proof-of-stake (PoS) -järjestelmään. Teoriassa Ether tulee aina olemaan kysyttyä, mikä tarkoittaa, että inflaatio ei koskaan laske sen arvoa käyttökelvottomaksi.
Valitettavasti monille Ethereumin kaasumaksut voivat olla melko korkeita verkon aktiivisuuden perusteella. Tämä johtuu siitä, että lohko voi sisältää vain tietyn määrän kaasua, mikä vaihtelee transaktion tyyppien ja määrien perusteella. Seurauksena louhijat valitsevat transaktiot, joissa on korkeimmat kaasumaksut, mikä tarkoittaa, että käyttäjät kilpailevat transaktioiden vahvistamisesta ensin. Tämä kilpailu nostaa maksuja korkeammiksi ja korkeammiksi ruuhkaisina aikoina.
Verkon ruuhkautuminen on merkittävä ongelma, mutta sitä käsitellään Ethereum 2.0:ssa – täydellisessä uudistuksessa, josta keskustellaan erillisenä osiona.
Ethereumin kanssa toimiminen vaatii kryptovaluuttaa, joka säilytetään lompakossa. Tämä lompakko liittyy hajautettuihin sovelluksiin (DApps), toimien passina Ethereum-ekosysteemille. Sieltä kuka tahansa voi ostaa tavaroita, pelata pelejä, lainata rahaa ja tehdä kaikenlaisia toimintoja aivan kuten perinteisessä internetissä. Ainoastaan perinteinen verkkomme on käyttäjille ilmainen, koska he antavat henkilökohtaisia tietojaan. Kryptovaluutta korvaa tässä tapauksessa datan, mikä tarkoittaa, että käyttäjät voivat selailla ja toimia nimettömästi. Tämä tarkoittaa myös, että DAppien käyttö on syrjimätöntä. Esimerkiksi mikään lainaus- tai pankki-DApp ei voi hylätä jotakuta rodun tai taloudellisen tilanteen perusteella. Välikäsi ei voi estää sitä, mitä he pitävät “epäilyttävänä transaktiona”. Käyttäjät kontrolloivat mitä tekevät ja miten sen tekevät, minkä vuoksi monet pitävät Ethereumia Web 3.0:na – tulevaisuuden verkkovuorovaikutuksena.
Hajautettu rahoitus on ehkä ollut Ethereum-verkon suurin saavutus. Vuosien 2019 ja 2020 välillä ilmestyi DAppseja, jotka voivat suorittaa useita tehtäviä ekosysteemissä, ja ne ovat kasvaneet suosiossa päivä päivältä. Mitä enemmän DAppseja käytetään, sitä enemmän myös Ethereum-verkkoa käytetään.
Ethereumin DeFi-maailma on suurin siellä, ja menestyneet DAppsit ovat tuoneet vuosien varrella enemmän tietoisuutta alustalle.
Esimerkiksi taiteilijat tienaavat miljoonia dollareita tuomalla työnsä lohkoketjuun nonfungible-tokenien, eli NFT:iden, avulla. Saattaa tulla mieleen, miksi ostaa digitaalista taidetta, kun voimme vain ottaa siitä kuvakaappauksen? Koko juttu on omistuksessa – se on se juttu. NFT:t myös todistavat omistajuuden ja toimivat turvallisena tallennusmuotona. Se on käytännössä kaikki yhdessä keräilijöille, joten vetovoima on helppo ymmärtää.
Se on sama syy, miksi haluaisi alkuperäisen “Mona Lisan” kopion sijaan, vaikka kopio olisi erottamaton alkuperäisestä. NFT:t edustavat myös käytettäviä esineitä ja lisävarusteita verkkopeleissä. Pelaajat voivat koristella kotejaan ja hahmojaan ainutlaatuisilla varoilla taiteilijoilta, tarjoten luoville uuden tulovirran.
Kehittäjät ovat rakentaneet sensuroimattomia sosiaalisen median sovelluksia, jotka mahdollistavat käyttäjien tiputtamisen toisilleen sisällöstä. Pelit sallivat käyttäjien sijoittaa varoihin, pelata niiden kasvattamiseksi ja sitten myydä voitolla, tuoden oikeaa arvoa peliajalleen. On ennustusalustoja, jotka palkitsevat oikeat ennusteet, ja freelancesovelluksia, jotka eivät ota suurta osuutta jokaisesta maksusta.
Kaikki tämä hallitaan autonomisesti lohkoketjun ja älykkäiden sopimusten avulla, ja DeFi antaa käyttäjille enemmän hallintaa varoistaan kuin koskaan ennen.
Ethereumin lohkon luominen transaktioista, jotka lisätään Ethereum-lohkoketjuun, tunnetaan nimellä louhinta. Ethereum käyttää tällä hetkellä proof-of-work-lohkoketjua, mutta siirtyy kohti proof-of-stake (PoS) -järjestelmää Ethereum 2.0:ssa skaalautuvuuden ja ympäristöystävällisemmän lähestymistavan takia.
Ethereumin louhijat ovat tietokoneita, jotka ajavat ohjelmistoa ja käyttävät aikaansa ja laskentatehoaan transaktioiden käsittelyyn ja lohkojen luomiseen. Verkon osallistujien on varmistettava, että kaikki ovat samaa mieltä transaktioiden järjestämisestä hajautetuissa järjestelmissä kuten Ethereumissa. Louhijat auttavat tässä tuottamalla lohkoja ratkomalla laskennallisesti vaativia arvoituksia, mikä suojaa verkkoa hyökkääjiltä.
Vaikka Bitcoin on tunnetuin kryptovaluutta, Ethereum-yhteisöllä on kunnianhimoa laajentaa projektia. Edellinen on tarkoitettu digitaaliseksi rahaksi, ja se palvelee tätä tarkoitusta kohtuullisen hyvin. Mutta Bitcoinilla on omat rajoituksensa. Se on PoW-verkko, joka kamppailee skaalautumisen kanssa, mikä saa jotkut uskomaan sen olevan enemmän arvonsäilytyskohde, samankaltainen kuin kulta. Bitcoinilla on myös kova katto 21 miljoonalle kolikolle, mikä tukee tätä argumenttia.
Toisaalta Ethereum pyrkii ylittämään nykyisen internet-infrastruktuurimme. Sen suunnitelmana on automatisoida monia prosesseja, jotka edelleen vaativat välikäsiä, kuten sovelluskaupan käyttö tai toimiminen rahastonhoitajien kanssa. ETH:ta käytetään enemmän keinona vuorovaikutukseen verkon kanssa kuin rahansiirtoon, vaikka sekin onnistuu.
Kehittäjät voivat rakentaa Ethereumille ainutlaatuisen Ether-yhteensopivan tokenin jokaista DAppia varten, jota kutsutaan ERC-20-tokeniksi. Vaikka prosessi ei ole täydellinen, tämä tarkoittaa, että kaikki Ethereum-pohjaiset tokenit ovat teknisesti yhteensopivia keskenään. Bitcoinin verkko on vain Bitcoinille.
Ethereumilla on hajauttamisen ja anonyymiyden lisäksi muitakin etuja, kuten sensuroimattomuus. Esimerkiksi jos joku twiittaa loukkaavan viestin, Twitter voi päättää poistaa sen ja rangaista käyttäjää. Kuitenkin Ethereum-pohjaisella sosiaalisen median alustalla tämä voi tapahtua vain, jos yhteisö äänestää sen puolesta. Tällä tavoin erilaiset näkökulmat voivat keskustella vapaasti, ja ihmiset voivat päättää, mitä saa ja ei saa sanoa.
Yhteisön vaatimukset estävät myös pahantahtoisia toimijoita ottamasta ohjia. Joku pahaa tarkoittava tarvitsisi hallita 51% verkosta muuttaakseen jotain, mikä on lähes mahdotonta useimmissa tapauksissa. Se on paljon turvallisempaa kuin yksinkertainen palvelin, johon voi murtautua.
Sitten ovat älykkäät sopimukset, jotka automatisoivat monia perinteisen verkon keskusviranomaisten tekemiä toimenpiteitä. Esimerkiksi Upworkilla työskentelevän freelancerin täytyy käyttää alustaa löytääkseen asiakkaita ja luodakseen maksusopimuksia. Upworkin liiketoimintamalli ottaa prosentin jokaisesta sopimuksesta maksaakseen työntekijöilleen, palvelinkustannuksiin jne. Web 3.0:ssa asiakas voi yksinkertaisesti kirjoittaa älykkään sopimuksen, jossa todetaan: “Jos työ toimitetaan ajoissa X, varat vapautetaan.” Säännöt on koodattu sopimukseen eikä niitä voi muuttaa kumpikaan osapuoli sen kirjoittamisen jälkeen.
On myös helpompaa kuin koskaan hankkia Etheriä. Yritykset kuten PayPal ja sen Venmo-tytäryhtiö tukevat kryptovaluutan ostamista fiat-valuutalla suoraan sovelluksessa. Ottaen huomioon miljoonat asiakkaat kullakin alustalla, he todennäköisesti lähtevät mukaan ennemmin tai myöhemmin.
Vaikka se kuulostaakin täydelliseltä alustalta, Ethereumilla on muutamia keskeisiä ongelmia, jotka on ratkaistava.
Ensimmäinen on skaalautuvuus. Buterin kuvitteli Ethereumia samanlaiseksi kuin nykyinen verkko, jossa miljoonat käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa samanaikaisesti. PoW-konsensusalgoritmin vuoksi tällainen vuorovaikutus kuitenkin rajoittuu lohkon vahvistusaikoihin ja kaasumaksuihin. Lisäksi hajauttaminen on hidaste. Keskittynyt toimija, kuten Visa, hallinnoi kaikkea ja on viimeistellyt transaktioprosessin.
Toiseksi on saavutettavuus. Kirjoitushetkellä Ethereumin kehittäminen on kallista ja sen käyttö haastavaa käyttäjille, jotka eivät ole perehtyneitä sen teknologiaan. Jotkin alustat vaativat tiettyjä lompakoita, mikä tarkoittaa, että ETH:n täytyy siirtää nykyisestä lompakosta tarvittavaan lompakkoon. Se on tarpeeton vaihe käyttäjille, jotka ovat tottuneet nykyiseen rahoitusjärjestelmäämme eikä ole lainkaan aloittelijaystävällistä.
Toki PayPal lisää kryptovaluuttatukea, mutta käyttäjät eivät voi tehdä paljoakaan muuta kuin pitää sitä siellä. Alustan täytyy integroitua DeFiin ja DAppseihin lisätäkseen saavutettavuutta merkityksellisellä tavalla.
Alustalla on hyvin kirjoitettua dokumentaatiota aiheesta – toinen keskeinen tapa houkutella enemmän käyttäjiä. Mutta Ethereumin käyttäminen kaipaa sujuvoittamista. Blockchainin opiskelu on hyvin erilaista kuin sen käyttäminen.
Ethereum päivittyy hitaasti 2.0-versioonsa, jonka odotetaan tuovan mukanaan proof-of-stake-konsensusalgoritmin. Suunniteltu tapahtuma vuosien 2020 ja 2022 välillä, perinteinen Ethereum-verkko työskentelee yhdistymisen parissa Beacon Chainiin – Ethereum 2.0:n ensimmäiseen uuteen ominaisuuteen.
Ensivilkaisulla Beacon Chain ei näytä muuttavan paljoakaan, mutta se lisää perustavanlaatuisia muutoksia tulevia päivityksiä varten, kuten shard-ketjuja. Muistatko aiemmin keskustellun skaalautuvuusongelman? Shard-ketjut ja sharding-prosessi ovat suuri osa ratkaistaessa skaalautumisongelmia.
Sharding tarkoittaa transaktioiden levittämistä useisiin pienempiin lohkoketjuverkkoihin. Nämä pienemmät verkot voivat toimia käyttäjien heikommilla laitteistoilla, sillä ne tarvitsevat tallentaakseen tiedot vain kyseisestä shardista eivätkä koko verkosta. Käytännössä sharding tekee Ethereumin validoinnista saavutettavampaa ja auttaa purkamaan pääverkkoa.
Ethereum 2.0 saa monet kryptovaluutta-harrastajat tuntemaan nousuhenkeä. Julkkikset hyödyntävät NFT:itä ja yleinen tietoisuus lohkoketjusta kasvaa. Kuitenkin tämä kaikki aktiviteetti on johtanut korkeisiin transaktiomaksuihin ja hitaampiin validointiaikoihin, mikä korostaa Ethereum 2.0:n tarvetta. Tämä voi aiheuttaa ongelman, koska maksut voivat ajoittain olla yli puolet transaktiomääristä. Onneksi DApp-kehittäjät tekevät kovasti töitä tehdäkseen siitä saavutettavampaa odotettavissa olevalle laajemmalle käyttöönotolle.
Osa ratkaisua on proof-of-stake-konsensus, Ethereum 2.0:n ydinominaisuus. Sen sijaan että tapahtuisi louhinta, mikä kuluttaa paljon energiaa, Ethereum 2.0 siirtyy PoS-konsensusalgoritmiin. Proof-of-stake korvaa louhijat validoijilla: käyttäjillä, jotka tallentavat Ethereum-lohkoketjua, validoi transaktioita ja enemmän. He ovat käytännössä toinen solmujen muoto.
Tullakseen täysivalidoijaksi, täytyy pantata vähintään 32 ETH:tä ainakin Ethereum 2.0:n alkuvaiheessa. Jättämällä tietokoneen kytketyksi verkkoon, validoi saavat palkkioksi ETH:ta ponnisteluistaan. Ajatuksena on, että ne, jotka panttaavat ETH:tansa, haluavat verkolle parasta ja tekevät kaikkensa sen menestyksen varmistamiseksi. Lisäksi jos validoija ei osallistu tai yrittää jotain vilpillistä, he voivat menettää kyseiset ETH:t.
Argumentti proof-of-staken puolesta on, että se on nopeampi ja saavutettavampi lohkoketjun konsensusmuoto. Se ei vaadi erityistä laitteistoa kuten louhinta, mikä tarkoittaa, että kuka tahansa varoilla ja laitteella voi osallistua. Teoriassa tämän saavutettavuuden tulisi kasvattaa verkkoa. Mitä enemmän validoijia, sitä enemmän lohkoja validoidaan. Lisävalidoijat myös hajauttavat Ethereumia vielä enemmän, mikä lisää turvallisuutta roolin laajentuessa.
Ethereum on markkina-arvoltaan toiseksi arvokkain kryptovaluutta, ja sitä pidetään hopeana Bitcoinin kullan rinnalla. Kuten mikä tahansa sijoitus, on mahdollista, että Ethereumissa suurempi riski voi tarkoittaa suurempia palkintoja. Joka tapauksessa emme enää ole vuodessa 2009: Ethereum on kiitänyt ohitse konseptivaiheen, ja nyt on hetki niille sijoittajille, jotka eivät ole vielä tutustuneet tähän omaisuusluokkaan.
Koska kryptovaluuttamarkkinat ovat epävarmoja ja volatiileja, ennen kuin sijoitat merkittävän osan eläkerahoistasi Ethereumiin tai mihin tahansa muuhun kryptovaluuttaan, tee oma tutkimuksesi. Sitä voi kuitenkin harkita aggressiivisena kasvuvaihtoehtona hajautetussa salkussa. Älä tietenkään sijoita enemmän kuin olet valmis menettämään.
Ethereumin lohkoketjulla on ollut valtava suosion nousu viime kuukausina, kun kehittäjät ovat käyttäneet sitä rakentaakseen joukon hajautettuja rahoitusprojekteja ja NFT:itä. Uusien sovellusten esiintyminen tällaisina – ensimmäisinä julkisessa lohkoketjussa toimivina – on jo synnyttänyt valtavan verkostovaikutuksen, kannattajien mukaan, kun lisääntyvä toiminta houkuttelee yhä enemmän kehittäjiä Ethereumiin.
Kuitenkin perusongelmia on edelleen siitä, pystyykö Ethereum, joka on jäljessä aikataulusta monimutkaisen teknologisten päivitysten sarjassa, kilpailemaan joustavampien kilpailijoiden kanssa ja muodostuuko sen pitkän aikavälin toiminnasta yksimielisyyttä kryptovaluuttamaailman kasvaessa.
Toisaalta sijoittajat kuten Garg varoittavat, että Ethereumin pitkän aikavälin merkityksellä kryptovaluuttamarkkinat saattavat olla suuntaamassa käännökseen, jossa Bitcoin palaa jälleen kiistattomaan ylivaltaan.