Krypto sanasto voi olla uudelle tulokkaalle todella vaikeasti ymmärrettävä. Opi kryptovaluuttojen sanasto ja slangin merkitys tämän oppaan avulla, niin tiedät, mitä eri termeillä ja kryptovaluuttojen slangi-ilmaisuilla tarkoitetaan. Artikkelista löydät lyhyet selitykset kaikista yleisimmin käytetyistä termeistä kryptovaluuttojen maailmassa. Nämä ilmaisut ovat yleisiä etenkin verkossa ja keskustelufoorumeilla.
Airdrop: Toimii uuden kryptovaluutan markkinointikeinona. “Osallistu ICO:oon varhaisessa vaiheessa tai ole ensimmäisten louhijoiden joukossa, niin saat ilmaisia uusia kryptorahojamme.” Jotkut onnekkaat voivat hyötyä näistä, jos he myyvät ajoissa tai valuutta säilyy ja sen arvo kasvaa.
Altcoin: Kryptovaluutta, joka käyttää omaa lohkoketjuaan. Kaikki muut kuin Bitcoin.
ASIC (Application-Specific Integrated Circuit): Tietyn käyttötarkoituksen mukaan suunniteltu mikropiiri. Louhinnassa termi viittaa laitteeseen, joka on suunniteltu tietyn kryptovaluutan louhimiseen.
Bear, Bearish: Nopeasti tai yleisesti laskeva markkinatilanne tai kryptovaluutta, jolla on vain vähän kaupankäyntiä.
Blockchain suom. Lohkoketju: Lohkoketjussa täysin toisilleen tuntemattomat osapuolet voivat yhdessä tuottaa ja ylläpitää hajautettuja tietokantoja. Lohkoketju muodostuu transaktioiden listasta tai lokista, joka jaetaan osallistujien kesken. Tämän ansiosta lohkoketjun voi todentaa useista lähteistä, ja sen perusteella voidaan rakentaa hajautettu tietokanta. Tekniikan avulla ketjun jäsenet voivat luottaa toisiinsa. Bitcoin ja monet muut kryptovaluutat hyödyntävät lohkoketjua.
Bull, Bullish: Nopeasti tai yleisesti vahvistuva markkinatilanne tai kryptovaluutta, jonka arvo nousee suuren kysynnän ja kaupankäynnin seurauksena.
Broker suom. Välittäjä: Paikka tai toimija, joka mahdollistaa kryptovaluuttojen kaupankäynnin.
CEX: CEX on lyhenne sanoista “Centralized Exchange”, mikä tarkoittaa keskitettyä kryptovaluuttapörssiä. CEX ovat kryptovaluuttapörssejä, jotka hallinnoivat laajamittaista kryptovaluuttakauppaa.
Cooler suom. Jäähdytys: Tietokoneessa käytettävä tuuletin, joka kierrättää ilmaa jäähdyttääkseen laitetta. Termiä käyttävät erityisesti louhijat.
Cold Wallet (Kylmälompakko):
Cloud Mining suom. Pilvilouhinta: Mahdollisuus vuokrata louhintatehoa kryptovaluutan louhimiseen pilvipalvelusta, esimerkiksi Minergate tarjoaa kyseistä palvelua.
CPU (Central Processing Unit): Tietokoneen keskusyksikkö. Termi, jota louhijat käyttävät.
DEX: DEX (Decentralized Exchange) eli hajautettu pörssi on keskitetyn pörssin (CEX) vastakohta. Hajautetut pörssit käyttävät älysopimuksia, jotka mahdollistavat käyttäjien väliset vaihdot.
Exit Scam: Huijaustapahtuma, jossa luodaan kryptovaluutta, ja sen liikkeellelaskijat myyvät omistamansa osuudet voitolla aiheuttaen kryptovaluutan arvon romahtamisen. Usein tämä johtaa siihen, että kryptovaluutta menettää kokonaan arvonsa eikä sitä enää noteerata pörssissä.
Fiat: Perinteinen seteliraha tai arvopaperi, jolla ei ole itsessään arvoa, vaan sen takana on jokin muu taho, kuten valtio tai pankki. Fiat-valuuttoja voidaan painaa tai laskea markkinoille rajattomasti, ja esimerkiksi Saksan markka kärsi hyperinflaatiosta vuonna 1923 menettäen lopulta arvonsa. Tällä hetkellä samankaltaista tilannetta on Venezuelassa. Euro on myös Fiat-valuuttaa.
Fork: Kryptovaluutasta syntyy uusi itsenäinen valuutta. Soft Forkissa luodaan uusi valuutta, joka on yhteensopiva vanhan valuutan kanssa. Hard Forkissa puolestaan luodaan kokonaan uusi valuutta. Kuka tahansa voi tehdä Hard Forkin, mutta sen elinvoimaisuudesta ei ole varmuutta. Esimerkiksi Bitcoinista haarautuivat vuonna 2017 Bitcoin Cash ja Bitcoin Gold, ja vuonna 2018 syntyi Bitcoin Private.
FUD (Fear, Uncertainty & Doubt): Uutinen, huhu tai mikä tahansa epävarmuutta aiheuttava toimenpide. Markkinat reagoivat paniikilla, mikä johtaa kurssien nopeaan laskuun, mutta ne yleensä korjautuvat pian takaisin alkuperäiseen tilanteeseen. Välillä esimerkiksi valtioiden väitetään harkitsevan kryptovaluuttojen kieltämistä, mikä aiheuttaa FUDia.
Fundamenttianalyysi: Finanssialan termi, joka viittaa osakkeen tai kryptovaluutan tulevaisuuden arviontiin sijoitusnäkökulmasta. Tämä on aihe, jota käsitellään laajasti treidaajien ja meklareiden keskuudessa kaikilla rahoitusmarkkinoilla. Viisas treidaaja laatii analyysin hyödyntäen kaikkia käytettävissä olevia tietolähteitä.
GPU: Näytönohjaimen grafiikkaprosessori. Mitä suorituskykyisempi, sitä tehokkaampaa louhintaa se mahdollistaa. Louhijat käyttävät tätä termiä.
KYC (Know your customer) Henkilötodistus: Tapana on vahvistaa henkilöllisyys pankkitunnuksilla tai ulkomaisissa palveluissa lähettämällä kuva sähkölaskusta ja passista, samalla esittäen kuvan itsestään palveluntarjoajan antaman koodin kanssa.
HODL (Hold On for Dear Life): Pidä kiinni kryptovaluutastasi ja odota sen arvonnousua, älä myy. Sana HOLD kirjoitetaan tarkoituksella väärin, ja sen alkuperä juontaa ulkomaiselta keskustelufoorumilta, jossa humalassa kirjoittanut henkilö lanseerasi termin.
Hot Wallet (Kuumalompakko):
ICO (Initial Coin Offering): Tapa hankkia pääomaa joukkorahoituksen avulla riskisijoittajilta uuden kryptovaluutan käynnistämiseksi. Sijoittajat osallistuvat ICO:hon tarjoamalla bitcoineja, ethereumeja tai dollareita vastineena uuden kryptovaluutan tokeneista (suom. poletti tai rahake).
Infinite Supply: Kryptovaluutalla ei ole enimmäismäärää. Esimerkiksi Ethereum kuuluu tähän kategoriaan, ja sen arvo voi siksi laskea mahdollisesti kaukaisessa tulevaisuudessa. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole huolta tästä, ja louhintatoiminnan tehostuessa uusien kolikoiden louhimisen vaikeusaste nousee jatkuvasti.
Lightning Network: Muutos, jonka tavoitteena on mahdollistaa Bitcoinin lohkoketjun entistä nopeampi toiminta.
Lightning Network: Päivitys, joka mahdollistaisi Bitcoinin lohkoketjun nopeamman toiminnan. Lightning Network on niin kutsuttu “off-chain” -ratkaisu Bitcoinin skaalautumiseen.
Louhinta: Lohkoketjuja ylläpidetään louhimalla eli laskemalla niiden tapahtumia. Louhijat saavat palkkioksi uutta luotua kryptovaluuttaa sekä pienen prosenttiosuuden suoritetuista transaktioista.
MarketCap suom. Markkina-arvo: Kryptovaluutan arvo, mitattuna joko suhteessa bitcoiniin tai dollariin, kerrottuna kierrossa olevien yksiköiden lukumäärällä.
Max Supply: Kryptovaluutan enimmäismäärä, kuten bitcoinilla, joka on tarkalleen 21 miljoonaa kappaletta. Toisin kuin perinteisillä fiat-valuutoilla, kryptovaluutoilla on selkeä enimmäismäärä, mikä estää niiden rajattoman lisäämisen markkinoille ilman takeita arvon säilymisestä.
Newbie, Noob: Aloittelija, ensikertailainen kryptomaailmassa
Node: Tietokone lohkoketjussa, joka laskee transaktioita tai tallentaa lohkoketjua.
Ponzi-huijaus: Tässä huijausmuodossa henkilö esittää, että hänellä on uusi ja entistä parempi tapa ansaita korkeaa tuottoa ja kerää sijoituksia tähän tarkoitukseen. Todellisuudessa toiminta ei ole lähelläkään niin tuottoisaa kuin on luvattu, tai pahimmassa tapauksessa toimintaa ei ole olemassa ollenkaan.
Pyramidihuijaus: Tässä huijauksen muodossa kerätään rahaa myymällä arvottomia osuuksia, jotka myöhemmin mukaan tulevat sijoittajat ostavat. Uutta rahaa kertyy vain uusilta sijoittajilta, joten huijauksen alkuvaiheessa mukana olleet saavat voitot. Kuitenkin myöhemmässä vaiheessa uusia sijoittajia ei enää ole, joten he jäävät häviölle, ja suuri osa osallistujista menettää sijoittamansa rahat.
Riser: Lisälaite, jonka avulla voi liittää useita näytönohjaimia yhteen tietokoneen PCI-E väylään. Termiä käytetään louhijoiden keskuudessa.
Satoshi Nakamoto: Bitcoinin kehittäjän tai kehittäjäryhmän käyttämä salanimeke. Satoshi Nakamoto kehitti lohkoketjun periaatteen, joka mahdollisti bitcoinin louhimisen. Aluksi hän itsekin epäröi bitcoinien tulevaisuutta ja varoitti esimerkiksi WikiLeaksia ottamasta niitä vastaan. Nykyään ryhmän arvellaan omistavan noin miljoona bitcoinia. Henkilö tai ryhmä toimi vuosina 2007–2010 ja katosi sen jälkeen.
SegWit: Ohjelmistopäivitys (soft fork), jonka tarkoituksena on parantaa Bitcoinin lohkoketjun toimintaa.
ShitCoin: Kryptovaluutta, jolla usein viitataan arvottomaksi tai vähäarvoiseksi koettuun digitaaliseen rahaan. Tätä termiä käytetään usein keskustelufoorumeilla ja muissa keskusteluympäristöissä.
Token: Kryptokolikon versio, joka on rajoitettu toimimaan ainoastaan kyseisen kryptovaluutan sisäisessä lohkoketjussa tietyssä tarkoituksessa tai palvelussa. Tokenilla voi olla muitakin käyttötarkoituksia kuin pelkkä rahan arvon määritys.
Total Supply: Kryptovaluutan kaikkien markkinoilla olevien sekä jo louhittujen kolikoiden yhteismäärä, mukaan lukien ne kolikot, jotka eivät vielä ole käytössä markkinoilla. Tämä luku kuvastaa kaikkia olemassa olevia kolikoita, vaikka osa niistä ei olisi vielä liikkeellä tai ei koskaan tulisi käytetyksi.
Treidaaja: Henkilö, joka käy kauppaa kryptovaluutoilla tai osakemarkkinoilla.
TXID eli siirtoistunnistetunniste on merkki, jonka avulla voi tarkastella siirron tilaa lohkoketjussa. Tämän tunnisteen avulla näkee lohkoketjusta siirrettyjen varojen määrän, lähettäjän ja vastaanottajan osoitteet sekä tapahtuman ajan. Useat eri palveluntarjoajat tarjoavat mahdollisuuden tutkia näitä tapahtumia heidän sivustoillaan. On huomioitava, että samaa tunnistetta voidaan käyttää useita kertoja eri siirroissa.
Whale tarkoittaa henkilöä tai tahoa, joka omistaa suuria määriä kryptovaluuttaa. Jos whale myy suuria määriä kerralla, se voi aiheuttaa valuutan arvon laskun. Whale voi myös vaikuttaa markkinoihin ja niiden liikkeisiin omilla suurilla kaupoillaan.
“When moon? “When lambo?” on nykyään meemi, joka viittaa siihen, kun aloitteleva sijoittaja ostaa illalla nopeasti nousevaa kryptovaluuttaa ja unelmoi rikkauksistaan. Hän kuvittelee itsensä jo omistavan Lamborghinin. Aamulla herätessään hän kuitenkin huomaa, että valuutan arvo on romahtanut.
White paper on suunnitelma, joka sisältää projektin perustiedot. Termiä käytetään usein yhteydessä ICO:iin (Initial Coin Offering).
Älysopimus – Smart Contract, on sopimus, joka luodaan lohkoketjun avulla ja jota on mahdotonta väärentää jälkikäteen.
Vaikka krypto sanasto on todella haastava, sen opettelu kannattaa jos aloittaa sijoittamaan kryptoihin. Varsinkin keskustelufoorumeilla, Telegramissa, Twitterissä (X) käytetään paljon krypto sanastoa mikä on välillä todella hämmentävää aloittelijalle. Tämä krypto sanasto -opas tehtiin kaikille uusille tulokkaille ja miksei myös jo hieman kokemusta kartuttaneillekin.