Bitcoin sijoittaminen on erittäin suosittua erityisesti nuorten sijoittajien parissa. Bitcoiniin sijoittaminen onnistuu vaivattomasti erilaisten sijoitusvälineiden avulla. Perinteinen tapa sijoittaa Bitcoiniin on ostaa bitcoineja verkossa toimivista kauppapaikoista, myös Nordnetin Bitcoin-palvelu tarjoaa helpon ja turvallisen vaihtoehdon Bitcoiniin sijoittamiseen.
Jos mielenkiinto kohdistuu Bitcoin-osakkeisiin, markkinoilla on monia erilaisia vaihtoehtoja. Bitcoin-johdannaiset ovat suosittuja ammattitreidaajien keskuudessa. Jokaisen Bitcoin-sijoittajan on myös tärkeää olla tietoinen Bitcoinin verotukseen liittyvistä seikoista. Bitcoinin sijoittaminen ei ole monimutkaista, ja markkinoilta löytyy varmasti jokaiselle sopiva palvelu sekä sijoitusinstrumentti.
Vaikka Bitcoin sijoittaminen on erittäin suosittua erityisesti nuorten sijoittajien keskuudessa, tekevät sitä myös monet muutkin. Maailmanlaajuisesti Bitcoin-sijoittajien määrä on kasvanut satoihin miljooniin. Tämä luku on jopa kaksinkertaistunut 2020-luvulla.
Bitcoinin sijoittamisen suosio sai huomiota valtamediassa vuoden 2017 buumin aikana, ja tuolloin Bitcoinista raportoitiin päivittäin myös suomalaisissa sanomalehdissä. Vuoden 2018–2019 karhumarkkina hieman laimensi Bitcoin-sijoittamisen kiinnostusta, mutta kevään 2021 buumi toi sen jälleen parrasvaloihin.
Suomessa arvioidaan olevan noin 200 000–250 000 Bitcoin-sijoittajaa, mikä on merkittävä määrä verrattuna noin miljoonaan osakesijoittajaan. Vaikka osakkeisiin sijoittaminen on ollut mahdollista yli sata vuotta, Bitcoin on saavuttanut vankan kannatuksensa alle kymmenessä vuodessa.
Tässä artikkelissa tarkastellaan Bitcoin-sijoittamista yleisesti, käyden läpi erilaisia tapoja sijoittaa bitcoiniin ja vertailemalla niiden etuja ja haittoja.
Cryptofoorumista löytyy erillinen artikkeli, jossa annetaan ohjeet askel askeleelta Bitcoinien ostamiseen. Kauppapaikat-valikosta löytyy myös kattavat aloittelijan oppaat suosituista palveluista, mikä tekee Bitcoinin sijoittamisesta turvallista.
Bitcoin-sijoittajia voidaan jakaa kolmeen pääryhmään:
Varovaiset ostajat: Tähän ryhmään kuuluvat aloittelijat ja perinteisen sijoitusmaailman edustajat, jotka hankkivat bitcoineja varovasti sijoitusportfolioonsa. Heidän Bitcoin-positiotaan voi olla alle viisi prosenttia koko sijoitusportfoliosta.
Treidaajat: Treidaajat ovat ammattimaisia sijoittajia, jotka käyvät aktiivisesti kauppaa bitcoineilla, hyödyntävät futuureja ja käyttävät velkavipua. Tämä ryhmä vaikuttaa merkittävästi Bitcoinin kurssiin markkinoilla, ja he saavat sekä suuria voittoja että suuria tappioita.
HODLaajat: HODLaajat ovat pitkäaikaisia sijoittajia, jotka usein ostavat bitcoinia mutta eivät myy sitä. He uskovat laajempaan Bitcoin-vallankumoukseen tulevaisuudessa ja keräävät Bitcoin-positiotaan pitkällä aikavälillä kylmälompakkoon.
Bitcoinin sijoittamisen suosio ja eri sijoittajaryhmien lähestymistavat tekevät siitä monipuolisen sijoituskohteen.
Bitcoiniin sijoittaminen on nykyisin vaivatonta erilaisten sijoitusvälineiden avulla. vielä kymmenen vuotta sitten Bitcoin-sijoittaminen merkitsi monimutkaista prosessia, jossa hankittiin fyysisiä bitcoineja ulkomaisilta kauppapaikoilta omaan lompakkoon. Nykyään tilanne on huomattavasti parempi sijoittajan kannalta.
Bitcoin-sijoittaminen on kehittynyt merkittävästi viime vuosina, kun ala on kasvanut huomattavasti ja uusia palveluita on tullut saataville. Tämän myötä erilaiset sijoitusinstrumentit ovat tulleet myös tavallisten sijoittajien ulottuville.
On tärkeää pitää mielessä, että Bitcoin-sijoittamisessa ei ole yhtä oikeaa tapaa. Jokaisella sijoitusvälineellä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Sijoittajan on valittava sellainen tapa, joka sopii parhaiten hänen riskiprofiiliinsa ja sijoitustavoitteisiinsa. Lisäksi Bitcoin-sijoittaminen mahdollistaa monipuoliset tavat hajauttaa riskiä.
Seuraavassa käsitellään neljää erilaista tapaa sijoittaa Bitcoiniin.
Perinteinen tapa sijoittaa Bitcoiniin on hankkia bitcoineja verkon kauppapaikoilta. Tämä menetelmä oli pitkään ainoa mahdollisuus tavallisille henkilöille osallistua Bitcoin-sijoittamiseen.
Meidän näkemyksen mukaan jokaisen Bitcoin-sijoittajan olisi suositeltavaa aloittaa juuri tästä vaihtoehdosta. Voit kokeilla tätä menetelmää pienillä testisummilla ennen kuin teet suurempia sijoituksia muiden sijoitusvälineiden avulla. “Aitojen” bitcoinien ostaminen ja niiden siirtäminen omaan lompakoon on olennainen osa teknologian ymmärtämistä.
Perinteinen Bitcoin-sijoittaminen on kätevää suomalaisilla kauppapaikoilla. Coinmotion ja Northcrypto ovat esimerkkejä helppokäyttöisistä ja turvallisista vaihtoehdoista, jotka ovat Suomen Finanssivalvonnan tarkassa valvonnassa. Yksi Bitcoinin tärkeimmistä ominaisuuksista on mahdollisuus hallita omaisuutta täysin itsenäisesti ilman kolmansien osapuolten väliintuloa. Tämä onnistuu ostamalla bitcoineja ja siirtämällä ne talteen omaan lompakkoosi. Monille tämä onkin ainoa hyväksyttävä tapa sijoittaa Bitcoiniin.
Bitcoin-kauppapaikat ovat avoinna ympäri vuorokauden, joka päivä. Voit ostaa ja myydä sijoituksiasi milloin tahansa, ja voit myös siirtää bitcoineja omasta lompakostasi ilman esteitä. Säilytät täydellistä hallintaa varoistasi.
Tämän sijoitustavan haittapuolina ovat tekniset riskit ja kauppapaikkojen mahdolliset ongelmat. Vuonna 2022 on nähty useita suuria konkurssitapauksia, joissa miljoonat sijoittajat menettivät varansa. Myös oman lompakon käytössä on riskejä, etenkin jos olet huolimaton palautusavaimien säilyttämisessä. Lisäksi bitcoineja kauppapaikasta hankkiessa tulee itse tehdä selvitys verottajalle. Tämä aihe käydään tarkemmin läpi artikkelin lopussa.
Nordnet Bitcoin tarjoaa vaivatonta ja turvallista tapaa sijoittaa Bitcoiniin. Nordnet Bitcoin tarkoittaa käytännössä Bitcoiniin sijoittamista Nordnet-palvelussa saatavilla olevien tracker-tuotteiden avulla. Mikä tekee tästä sijoitusmuodosta helpon ja suositun?
Nordnet on Pohjoismaiden suosituin osakevälittäjä ja nykyisin myös pörssilistattu yhtiö. Moni suomalainen on avannut osakesäästötilin Nordnetissa ja hallinnoi sijoitussalkkuaan siellä. On luonnollista, että tällaiset sijoittajat haluavat hallita myös Bitcoin-sijoituksiaan samalla alustalla.
Bitcoinin sijoittaminen on mahdollista Nordnetissa monipuolisesti eri instrumenteilla. Nordnetin etusivulta voi hakea erilaisia Bitcoin ETF -tuotteita. Tracker- ja ETF-tuotteiden perusidea on yhteinen: ne seuraavat Bitcoinin kurssia, jolloin sijoittaja saavuttaa saman lopputuloksen kuin bitcoineja perinteisellä tavalla ostaessaan. Mutta onko se todella niin?
Tämän sijoitusmuodon haittapuolena on kaupankäynnin mahdollisuus vain pörssin aukioloaikoina, mikä rajoittaa toimintaa arkipäivien ja toimistoaikojen mukaan. Bitcoinin kurssi vaihtelee kuitenkin kellon ympäri, viikonloppuisin jopa enemmän kuin arkipäivinä.
Lisäksi sijoittajan on otettava huomioon vuotuiset kulut, jotka vaihtelevat eri sijoitusinstrumenteissa. Tärkeää on selvittää nämä kulut jokaisesta instrumentista erikseen. Taustalla piilee myös liikkeellelaskijanriski eli kysymys siitä, mitä tapahtuisi, jos ETF:n tai trackerin markkinoille tuonut yhtiö menisi vararikkoon.
Hyvänä puolena on helppous ja turvallisuus. Nordnetissä olevia sijoituksia ei ole alttiina hakkeroinnille, eikä sijoittajan tarvitse huolehtia Bitcoin-lompakon säilyttämisestä. Lisäksi Nordnet raportoi tiedot kaupoista suoraan verottajalle, mikä vapauttaa sijoittajan Excelin tai vero-ohjelmien kanssa puuhastelusta.
Bitcoinin sijoittaminen Nordnetissa on suosittua hyvästä syystä. Se tarjoaa kätevän ja turvallisen tavan hyödyntää Bitcoinin kurssikehitystä omassa salkussa.
Jos Bitcoinin osakkeet kiinnostavat, markkinoilla on lukuisia vaihtoehtoja. Bitcoinin osake tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää Bitcoinin kurssikehityksen etuja epäsuoralla sijoituksella. Bitcoinin sijoittaminen voi tapahtua pörssilistatuissa yrityksissä, joiden liiketoiminta on vahvasti sidoksissa Bitcoiniin.
Tarkastellaan seuraavaksi erilaisia vaihtoehtoja Bitcoin-osakkeista.
Monille Bitcoinin osakkeisiin sijoittaminen tarkoittaa käytännössä Microstrategyä. Kyseessä on Michael Saylorin johtama yhtiö, joka tuli laajalti tunnetuksi syksyllä 2020. Saylorista tuli tuolloin ensimmäinen pörssiyhtiön toimitusjohtaja, joka julki kannatti Bitcoin-sijoituksia.
Microstrategy omistaa enemmän bitcoineja kuin mikään muu pörssiyhtiö, ja niiden arvo suhteessa Microstrategyn muuhun liiketoimintaan on niin merkittävä, että monien mielestä MSTR-ticker vastaa käytännössä Bitcoin ETF:ää. Bitcoin Treasuries -sivusto seuraa Microstrategyn lisäksi myös muiden pörssiyhtiöiden bitcoin-omistuksia.
Toinen suosittu vaihtoehto ovat louhintayhtiöt, joilla teoriassa on vahva linkki Bitcoinin kurssiin. Yksi tunnetuimmista on Riot Blockchain Inc. Louhintayhtiöt ovat osoittautuneet riskialttiiksi sijoituskohteiksi vuoden 2022 laskumarkkinassa, ja moni niistä on jopa mennyt konkurssiin, pääosin liiallisen laajentumisen seurauksena vuonna 2021.
Kilpailun kiristyessä kaikkien louhintayhtiöiden tuottomarginaali on pienentynyt, ja liikaa laajentuneilla yrityksillä ei ole ollut varaa maksaa takaisin ottamiaan lainoja. Siksi louhintayhtiöiden kanssa on syytä olla varovainen.
Kolmas selkeä vaihtoehto on sijoittaminen Bitcoin-kauppapaikkoihin, joista toistaiseksi ainoa pörssilistattu yhtiö on amerikkalainen Coinbase. Teoriassa sijoittaminen Coinbaseen pitäisi olla turvallisempaa kuin suora Bitcoin-sijoittaminen, koska tällainen yritys ansaitsee rahaa myös laskumarkkinassa.
Vuoden 2022 karhumarkkina on kuitenkin osoittanut tämän ajatuksen virheelliseksi. Vaikka Coinbase ansaitsee rahaa kursseista riippumatta, laskumarkkina ei houkuttele ihmisiä ostoksille, mikä on johtanut treidausvolyymien romahtamiseen. Myös Coinbasen ongelmana on ollut liiallinen investointi nousumarkkinassa.
Bitcoinin sijoittaminen pörssilistattujen osakkeiden kautta ei toistaiseksi vaikuta erityisen houkuttelevalta idealta riski-tuotto-suhteen näkökulmasta. Näitä vaihtoehtoja kannattaa harkita vasta, kun markkinat näyttävät selviä merkkejä uudesta nousutrendistä. Silloin Microstrategyn tai Coinbasen osakkeet voivat hyvinkin nousta Bitcoinin kurssia nopeammin.
Bitcoin-johdannaiset ovat saaneet suosiota ammattitreidaajien keskuudessa. Johdannaiset ovat perinteisiä finanssimaailman tuotteita, joiden arvo perustuu taustalla olevaan kohde-etuuteen. Esimerkiksi Bitcoin-futuurin hinta liikkuu yhdessä Bitcoinin kurssin kanssa. Johdannainen tarkoittaa sitä, että kauppaa ei käydä suoraan bitcoineilla, vaan käytetään niiden kurssista johdettuja instrumentteja.
Bitcoinin johdannaismarkkinat ovat kasvaneet merkittävästi vuoden 2017 buumin jälkeen. Silloin markkinoilla oli paljon piensijoittajia, jotka ostivat pääasiassa bitcoineja spot-kaupalla. Bitcoin-markkinan rakenne on muuttunut viime vuosina huomattavasti, ja nykyisin johdannaiskaupan volyymit ovat moninkertaisia spot-kauppaan verrattuna.
Suosittuja johdannaisinstrumentteja ovat optiot ja futuurit. Alla on esimerkki Binancen tarjoamista johdannaismarkkinoista. Binance on johtava Bitcoin-pörssi markkinoilla. Johdannaiskaupalla on useita eroavaisuuksia verrattuna spot-kauppaan. Johdannaiskauppa on yleensä treidaamista, eli se on nopeatempoista kaupankäyntiä, jossa positioita pidetään muutamista minuuteista tunteihin, päiviin tai viikkoihin. Sijoittaja pyrkii hyötymään markkinan trendeistä ja säätää positioitaan jatkuvasti.
Bitcoinin sijoittaminen on mahdollista johdannaisten avulla sekä nouseviin että laskeviin markkinoihin. Tarjolla on sekä long- että short-optioita, mikä tarkoittaa, että voittoja voi saavuttaa myös markkinoiden laskiessa. Johdannaismarkkinoilla voi myös käyttää velkavipua jopa 100-kertaiseen asti.
Esimerkiksi 10-kertaisella vivulla pienikin kurssinousu voi nostaa positiosi arvoa huomattavasti, mutta sama toimii myös päinvastoin. Pienikin kurssilasku voi merkittävästi vähentää positiosi arvoa.
Bitcoinin sijoittaminen johdannaisilla ei ole suositeltavaa aloittelijoille, etenkin vivun käytön vuoksi, mikä sisältää merkittäviä riskejä. Vaikka vivun kanssa on mahdollista saavuttaa suuria tuottoja, on tärkeää tiedostaa myös kasvanut riski ja CFD-treidauksen verokohtelu.
Jokaisen Bitcoin-sijoittajan tulee olla perillä myös Bitcoinin verotuksesta, mikä käsittää Suomessa kaikkien virtuaalivaluuttojen verotuksen. Bitcoinia ei verotuksessa ole eroteltu muista kryptovaluutoista.
Mikäli verotus ja Bitcoin-sijoittaminen tuntuvat monimutkaisilta, harkitse sijoittamista Nordnetin ETF- tai tracker-tuotteiden avulla. Tällöin sinun ei tarvitse itse huolehtia luovutusvoittojen laskennasta, sillä Nordnet hoitaa sen puolestasi ja lähettää tarvittavat tiedot verottajalle.
Bitcoinien hankkiminen Bitcoin-kauppapaikoista edellyttää myös verotuksen hallintaa. On kuitenkin huomattava, että pitkäaikaisia sijoittajia, “ikihoudlaajia”, ei verotuksellisesti koske sama huoli. Luovutusvoittoja on laskettava vasta silloin, kun päätät luopua bitcoineistasi eli myydä ne.
Cryptofoorumi tarjoaa kattavan artikkelin verotuksesta, jossa käsitellään yksityiskohtaisesti tarvittavat tiedot verotusta varten. On tärkeää muistaa, että luovutusvoittojen laskeminen on sijoittajan omalla vastuulla. Joissain tapauksissa virheellinen tieto voi johtua Nordnetin toiminnasta. Vaikka Nordnetin kautta osakkeiden ostaminen voi tuntua vaivattomalta, se ei kata luovutusvoittojen laskentaa. Suomalaiset kauppapaikat voivat toki lähettää tietoa verottajalle, mutta tämä ei korvaa tarvetta laskea luovutusvoittoja itse.
Vaikka verottajalla saattaa olla tiedot tekemistäsi kaupoista Suomessa, muista, että markkinoilla toimii lukuisia Bitcoin-kauppapaikkoja ympäri maailmaa. Lisäksi hajautetut pörssit ja vertaiskauppa tulevat kuvioon mukaan. Muista siis itse ilmoittaa luovutusvoitoista verottajalle vuosittain.
Bitcoin-sijoittaminen ei ole monimutkaista, ja jokaiselle löytyy varmasti sopiva palvelu ja sijoitusväline markkinoilta! Bitcoinin sijoittaminen on yhtä helppoa aloittelijoille kuin osakkeiden ostaminen tai verkkopankin käyttö.
Kymmenen vuotta sitten tilanne oli toinen, mutta nykyään palvelut ovat kehittyneet valtavasti, ja tarjolla on monipuolisia sijoitusvälineitä. Perinteinen Bitcoin-sijoittaminen on edelleen voimissaan, mikä on positiivinen asia! Sijoittajilla on myös laaja valikoima erilaisia Bitcoin-lompakoita.
Bitcoin-sijoittajien suurimmat haasteet liittyvät henkiseen puoleen. Bitcoinin volatiliteetti ei ole kadonnut vuosien varrella. Vaikka päivittäiset markkinamuutokset voisivat olla aiempaa vähäisempiä, Bitcoinin kurssi voi edelleen heilahtaa 60-70 prosenttia yhden kalenterivuoden aikana. Tämä voi olla vaativa tilanne myös kokeneelle sijoittajalle.
Nousumarkkinassa ahneus iskee, eikä bitcoineista ole helppo luopua, kun kurssit nousevat. Bitcoin-position hallinta ei ole niin yksinkertaista kuin ensin voisi kuvitella. Jopa kokeneilla sijoittajilla on vaikeuksia hallita tunteitaan.
Tästä syystä suosittelemme sijoittamista pienin summin kuukausittaisen säästämisen periaatteella, jota kutsutaan myös nimellä DCA eli Dollar-Cost Averaging. Osta bitcoineja pienellä summalla kerran viikossa tai kuukaudessa, kasvata positiotasi vähitellen ja samalla opi tuntemaan Bitcoinia.
Suurempia sijoituksia (yli 10 prosenttia salkusta) suosittelemme harkitsemaan vasta, kun olet käynyt läpi yhden suuren laskumarkkinan (yli 50 prosentin lasku).
Bitcoinin sijoittaminen on kaiken kaikkiaan kiehtovaa puuhaa. Meiltä löydät runsaasti tietoa aiheeseen liittyen!