Monelle tavan tallaajalla kysymys: Mikä on NFT, on todella keskeinen kysymys. Tässä artikkelissa avaamme mitä Non-fungible tokenit (NFT:t) ovat. Lyhyesti sanottuna ne ovat omaisuuseriä, jotka on tokenisoitu lohkoketjulla. Niille on annettu ainutlaatuiset tunnuskoodit ja metatiedot, jotka erottavat ne muista tokeneista.
NFT:eilla voidaan käydä kauppaa ja vaihtaa rahaksi, kryptovaluutoiksi tai muiksi NFT:eiksi. Kaikki riippuu siitä, minkä arvon markkinat ja omistajat ovat niille antaneet. Jotkut saattavat maksaa miljoonia NFT:stä, kun taas toiset saattavat pitää sitä arvottomana.
Kryptovaluutat ovat myös tokeneita; kuitenkin keskeinen ero on se, että kahden saman lohkoketjun kryptovaluutan välillä on keskinäinen vaihdettavuus—ne ovat fungible. Kaksi saman lohkoketjun NFT:tä voivat näyttää samanlaisilta, mutta ne eivät ole keskinäisesti vaihdettaviss eli ne ovat non fungible.
NFT:t loivat juurensa kauan ennen kuin ne nousivat suosioon valtavirrassa. Raporttien mukaan ensimmäinen myyty NFT oli “Quantum”, jonka suunnitteli ja tokenisoi Kevin McKoy vuonna 2014 Namecoin lohkoketjulla. Vuonna 2021 se mintattiin ja myytiin Ethereumin verkossa.
NFT:t on rakennettu noudattaen ERC-721-standardia (Ethereum Request for Comment #721), joka määrää omistusoikeuden siirroista, tapoja vahvistaa tapahtumia ja sitä, miten sovellukset käsittelevät turvallisia siirtoja (muun muassa muita vaatimuksia).
ERC-1155-standardi, joka hyväksyttiin kuusi kuukautta ERC-721:n jälkeen, parantaa ERC-721:sta erottautumalla siten, että se kokoaa useita non-fungible tokeneita yhteen sopimukseen, mikä vähentää tapahtumakustannuksia.
NFT:t luodaan prosessin kautta, jota kutsutaan “minttaamiseksi”, missä NFT:n tiedot tallennetaan lohkoketjuun. Minttausprosessi sisältää uuden lohkon luomisen, NFT-tietojen validoinnin ja lohkon sulkemisen. Tähän minttausprosessiin liittyy usein älykkäitä sopimuksia (smart contracts), jotka määrittävät omistajuuden ja hallinnoivat NFT:n siirrettävyyttä.
Kun tokenit mintataan, niille annetaan ainutlaatuinen tunniste suoraan yhdistettynä yhteen lohkoketjun osoitteeseen. Jokaisella tokenilla on omistaja, ja omistustiedot (eli osoite, jossa mintattu token sijaitsee) ovat julkisesti saatavilla. Vaikka 5 000 samanlaista NFT:tä tietystä kohteesta mintattaisiin (verrattavissa yleisölippuihin elokuvateatteriin), jokaisella tokenilla on ainutlaatuinen tunniste, jonka avulla se voidaan erottaa muista.
Kuten perinteiset tokenisoidut NFT:t, myös Bitcoin Ordinalia voidaan ostaa, myydä ja vaihtaa. Erotuksena on se, että NFT:t kaivertavat sarjanumerot taideteokseen tai musiikkiin, kun taas Bitcoin Ordinalit sisältävät tunnisteet satoshien—pienimmän lohkoketjun yksikön—yhteyteen.
Kuten fyysinen raha, kryptovaluutat ovat yleensä taloudellisesta näkökulmasta vaihdettavissa, mikä tarkoittaa, että niitä voidaan käydä kauppaa tai vaihtaa toisiinsa.
Esimerkiksi yksi bitcoin on aina arvoltaan yhtä suuri kuin toinen bitcoin tietyssä pörssissä, samalla tavalla kuin jokainen Yhdysvaltain valuutan dollarilasku sisältää sisäisen vaihtoarvon 1 dollari. Tämä vaihdettavuuden piirre tekee kryptovaluutoista soveltuvia turvallisiksi vaihtovälineiksi digitaalisessa taloudessa.
Tämän vuoksi NFT:t muuttavat kryptovaluuttojen perusajatusta tekemällä jokaisesta tokenista ainutlaatuisen ja korvaamattoman, mikä tekee mahdottomaksi, että yksi non-fungible token olisi “samanarvoinen” kuin toinen.
Ne ovat digitaalisia varojen kuvauksia ja niitä on verrattu digitaalisiin passeihin, koska jokainen token sisältää oman ainutlaatuisen ja siirrettömän identiteetin erottaakseen sen muista tokeneista. NFT:t ovat myös laajennettavissa, mikä tarkoittaa, että voit yhdistää yhden NFT:n toisen kanssa luodaksesi kolmannen, ainutlaatuisen NFT:n.
Yksi tunnetuimmista NFT:ien käyttötarkoituksista liittyy todennäköisesti cryptokittiesiin. Marraskuussa 2017 julkaistut cryptokittiesit ovat digitaalisia kuvauksia kissoista, joilla on ainutlaatuiset tunnisteet Ethereumin lohkoketjussa. Jokainen kissa on uniikki ja sillä on eri hinta. Ne “lisääntyvät” keskenään ja luovat uusia jälkeläisiä, joilla on erilaisia ominaisuuksia verrattuna “vanhempiinsa”.
Vain muutamassa viikossa julkaisustaan cryptokitties hankki fanikunnan, joka käytti 20 miljoonaa dollaria niiden ostamiseen, ruokkimiseen ja hoivaamiseen. Jotkut intohimoiset harrastajat käyttivät jopa yli 100 000 dollaria.
Aiemmin NFT -markkinat keskittyivät digitaaliseen taiteeseen ja keräilyesineisiin, mutta se on kehittynyt paljon laajemmaksi. Esimerkiksi suosittu NFT-markkinapaikka OpenSea tarjoaa useita NFT-kategorioita:
Valokuvaus: Valokuvaajat voivat tokenisoida työnsä ja tarjota kokonais- tai osaomistusta. Esimerkiksi OpenSea-käyttäjä erubes1:llä on “Ocean Intersection” -kokoelma kauniita meri- ja surffikuvia, joilla on useita myyntejä ja omistajia.
Urheilu: Digitaaliseen taiteeseen perustuvia kokoelmia julkkiksista ja urheilijoista.
Vaihtokortit: Tokenisoituja digitaalisia vaihtokortteja. Osa on keräilyesineitä, kun taas toiset voi vaihtaa videopeleissä.
Virtuaalimaailmat: Virtuaalimaailman NFT:t antavat sinulle omistusoikeuden kaikkeen digitaaliseen omaisuuteen.
Taide: Yleinen NFT-kategoria, joka sisältää kaiken pikselitaiteesta abstraktiin taideteokseen.
Keräilyesineet: Bored Ape Yacht Club, Crypto Punks ja Pudgy Panda ovat joitain esimerkkejä tämän kategorian NFT:istä.
Verkkotunnukset: NFT:t, jotka edustavat omistusta sivustosi verkkotunnuksesta.
Musiikki: Artistit voivat tokenisoida musiikkinsa, antaen ostajille oikeudet, jotka artisti haluaa heillä olevan.
NFT:ien ilmeisin etu liittyy markkinoiden tehokkuuteen. Fyysisen omaisuuden tokenisointi voi virtaviivaistaa myyntiprosesseja ja poistaa välikädet. Lohkoketjussa olevat digitaalista tai fyysistä taidetta edustavat NFT:t voivat poistaa tarpeen välikäsille ja mahdollistaa myyjille suoran yhteyden kohdeyleisöönsä (olettaen, että taiteilijat tietävät, miten he voivat turvallisesti hostata NFT:nsa).
NFT:it voivat myös helpottaa sijoittamista. Esimerkiksi konsultointiyritys Ernst & Young on jo kehittänyt NFT-ratkaisun yhdelle hienoihin viineihin sijoittavalle asiakkaalleen – säilyttämällä viiniä turvallisessa ympäristössä ja käyttämällä NFT:itä alkuperän suojaamiseen.
Kiinteistöjä voidaan myös tokenisoida. Kiinteistö voidaan jakaa useisiin osiin, joista jokainen sisältää erilaisia ominaisuuksia. Esimerkiksi yksi osio voi olla järven rannalla, kun taas toinen on lähempänä metsää. Ominaisuuksiensa perusteella jokainen maapalan osa voi olla uniikki, hinnoiteltu eri tavoin ja edustettuna NFT:llä. Kiinteistökaupankäynti, monimutkainen ja byrokraattinen asia, voitaisiin sitten yksinkertaistaa sisällyttämällä relevantit metatiedot ainutlaatuiseen NFT:hen, joka liittyy vain kyseiseen kiinteistön osaan.
NFT:t voivat edustaa omistusta yrityksessä, aivan kuten osakkeet—toteutuksessa osakeomistusta jo seurataan kirjanpitokirjoissa, jotka sisältävät tietoja kuten omistajan nimi, liikkeeseenlaskupäivä, todistuksen numero ja osakkeiden lukumäärä. Lohkoketju on hajautettu ja turvattu kirjanpito, joten NFT:iden liikkeelle laskeminen osuuksien edustamiseksi palvelee samaa tarkoitusta kuin osakkeiden liikkeelle lasku. Pääetu NFT:iden ja lohkoketjun käytössä osakemerkinnän sijasta on se, että älykkäät sopimukset (smart contracts) voivat automatisoida omistuksen siirtämisen. Kun NFT-osake myydään, lohkoketju voi huolehtia kaikesta muusta.
Non-fungible tokenit ovat myös erittäin hyödyllisiä identiteettiturvallisuuden näkökulmasta. Esimerkiksi henkilökohtaista tietoa, joka on tallennettu muuttumattomaan lohkoketjuun, ei voi käyttää, varastaa tai hyödyntää kukaan, jolla ei ole asianmukaisia avaimia.
NFT:t voivat myös demokratisoida sijoittamista jakamalla fyysisiä varoja, kuten kiinteistöjä. Digitaalisen kiinteistövarallisuuden jakaminen useille omistajille on huomattavasti helpompaa kuin fyysisen omaisuuden jakaminen. Tämä ei rajoitu ainoastaan kiinteistöihin; se voi laajentua myös muihin varoihin, kuten taiteeseen. Näin ollen taululla ei välttämättä tarvitse olla aina yhtä omistajaa.
Sen sijaan useat ihmiset voivat ostaa osuuksia siitä ja siirtää omistusoikeuden osuuksista fyysiseen tauluun. Tällaiset järjestelyt voisivat lisätä sen arvoa ja tuottoja, koska useammat ihmiset voivat hankkia osuuksia arvokkaasta taiteesta verrattuna niihin, jotka voisivat ostaa kokonaisia teoksia.
Useat NFT:t voidaan ostaa vain ethereumilla (ETH), joten tämän kryptovaluutan omistaminen ja sen säilyttäminen digitaalisessa lompakossa ovat yleensä ensimmäiset vaiheet. Voit ostaa NFT:eita mistä tahansa NFT-markkinapaikasta, kuten OpenSea, Rarible ja SuperRare.
Non-fungible tokenit (NFT:t), jotka hyödyntävät lohkoketjuteknologiaa kuten kryptovaluutta, ovat yleensä lähes mahdottomia hakkeroida. Kuitenkin kaikissa lohkoketjuissa heikoin lenkki on avain NFT:si turvaamiseen.
Ohjelmisto, joka säilyttää avaimia, voi joutua hakkeroinnin kohteeksi, ja laitteet, joilla säilytät avaimia, voivat kadota tai tuhoutua. Siksi lohkoketjun periaate “ei avaimiasi, ei kolikkojasi” pätee myös NFT:eihin kuten kryptovaluuttaan. NFT:t ovat turvassa niin kauan kuin avaimet ovat asianmukaisesti suojattuna.
Fungible kuvaa tavaroiden keskinäistä vaihdettavuutta. Otetaan esimerkiksi tilanne, sinulla on kolme kappaletta, joissa on samat hymynaamat piirrettyinä. Kun tokenisoit yhden niistä, se muuttuu erottuvaksi muista, eli se on non-fungible eli vaihdettavissa olematon. Kaksi muuta kappaletta sen sijaan ovat identtisiä keskenään, joten kumpi tahansa niistä voi korvata toisen.
Mikä on NFT ja mistä lyhenne tulee?
NFT eli Non fungible token, suomeksi käännettynä ei-vaihtokelpoinen rahake. Ei-vaihtokelpoinen tarkoittaa sitä, ettei se ole suoraan vaihtokelpoinen muiden kanssa. Jokainen NFT on siis täysin uniikki.
Miten voin luoda oman NFT:n?
Jos haluat tehdä oman NFT:n. Ensimmäiseksi sinun täytyy hankkia hieman etheriä (ETH), sen jälkeen voit esimerkiksi mintata oman NFT:n Opensea palvelussa.
Mihinkä NFT:itä käytetään?
NFT:t ovat digitaalisia rahakkeita, jotka toimivat ainutlaatuisten teosten ja esineiden omistuksen edustajina. NFT:t mahdollistavat omistajiensa muuntaa rahakkeiksi erilaisia kohteita, kuten taidetta, keräilyesineitä ja jopa kiinteistöjä. Ethereum-lohkoketju varmistaa niiden turvallisuuden, ja kullakin NFT:llä voi olla vain yksi virallinen omistaja kerrallaan. Omistajuustietoja ei voida muuttaa tai uutta NFT:tä luoda kopioimalla ja liittämällä.
Missä voin myydä/ostaa NFT taidetta?
NFT:tä voi myydä avoimella NFT-kauppapaikalla, ja yksi suosituimmista tällaisista paikoista on Opensea. Lisäksi on mahdollista sopia yksityisesti NFT:n myymisestä kenen tahansa kanssa. Omistusoikeus siirtyy ostajalle lohkoketjussa välittömästi, kun NFT siirretään ostajan lompakkoon.